Razsežnosti spremembe, ki jih je potrebno upoštevati

Glavna sprememba, ki je nastala na podlagi ukrepov za ustavitev Covid 19, je samoizolacija. Sami zase najbolje veste, kaj to za vas in vaš posel pomeni. Ne morete več delovati na isti način kot prej, ali pa sploh ne morete delovati.

V tem primeru je smiselno razmišljati, kako lahko svoje produkte in storitve prilagodite. Nastalo situacijo lahko izkoristite za:

  • Razvoj novih storitev - morda ste doslej samo nudili neko storitev za stranke; zdaj to ni več mogoče, imate pa znanje, s katerim bi lahko pomagali ljudem v trenutni situaciji. Npr. fizerka bi lahko izobraževala svoje in nove stranke o negi las, o kozmetičnih produktih, o raznih težavah z lasmi itd. S tem bi gradila svojo prepoznavnost, dobila bi sledilce in nove stranke. Z dodatno storitvijo pa bi lahko služila tudi kasneje.
  • Vzpostavitev novih komunikacijskih poti s strankami - kontaktiranje strank preko messingerja, whatsup-a, wiberja, sms-a, telefonski klici, video konference, Skype.
  • Sprememba v razmišljanju - od "Kako lahko zaslužim" v "Kako lahko pomagam" ljudem. Od tu bo prišlo največ idej.
  • Čas je za izobraževanje strank o vsem, kar je povezano z vašim produktom ali storitvijo - razlagajte jim, kako lahko sami rešujejo določene izzive, zakaj do njih pride, kako jih lahko preprečijo ali sanirajo. Izobražena stranka bo vedela, zakaj potrebuje vaš produkt ali storitev.
  • Sprememba vrednot in izmenjave vrednosti v prodaji - trenutno smo vsi v bolj ali manj enaki situaciji - samoizolacija je vsakega potisnila v določene spremembe. Veliko ljudi je ostalo brez prihodkov. In taki bodo potrebovali največ pomoči, ki pa je morda ne bodo zmogli plačati.

Zato verjamem, da bomo postajali vedno bolj "človeški" v smislu, da se bomo usmerili od materialnega k pomoči sočloveku. Seveda vsi potrebujemo denar, verjamem pa, da bomo vsi lažje speljali posel naprej, če si pri tem pomagamo.

  • Čas je za sodelovanje

Tako bo zaživelo tudi win/win sodelovanje skozi različno medsebojno pomoč in kompenzacije: Jaz tebi naredim tole, ti pa meni nekaj drugega. Lahko gre za izmenjavo produktov, storitev, za medsebojno promocijo ali pomoč pri pridobivanju novih sledilcev, strank (po sistemu affiliate), naročnikov na E-novice itd.

Tukaj se lahko vprašate:

  1. Kdo ima isto ciljno skupino kot vi? Kako si lahko pomagate z medsebojnim promoviranjem? Morda lahko naredite kako skupno ponudbo, ker se vaše storitve in produkti dopolnjujejo?
  2. Morda ponujate isto storitev, pa si lahko delite razne aplikacije oz. programe, ki jih potrebujete za online delovanje.
  3. Morda se lahko skupaj oglašujete in si gradite bazo strank.
  4. Morda si lahko izmenjate kakšno znanje, ki ga trenutno potrebujete, da bi lahko šli naprej.
  5. Morda ... odprite se za ideje.

Zdaj ni čas za tekmovalnost, ampak za sodelovanje. Vsak ima neke svoje edinstvene prednosti, tudi če se povežete s konkurenco, ste lahko skupaj samo še močnejši.

Vprašajte se, kaj lahko ponudite, in kaj sami potrebujete.

Zaključi in nadaljuj na naslednjo lekcijo.